Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η Αμάλθεια και οι άλλοι)



η Αμάλθεια και οι άλλοι

Η διασφάλιση των χρημάτων που περισσεύουν σε κάθε νοικοκυριό αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την αντιμετώπιση του μέλλοντος.
Ανάλογα της διαχείρισης τους και των συνθηκών που επικρατούν κρίνεται και το αποτέλεσμα, το οποίο σε τελική ανάλυση αυξάνει  ή μειώνει την περιουσία.
Μένει λοιπόν ο αποταμιευτής να βρει ποιο είναι το κατάλληλο για αυτόν μέσο να αξιοποιήσει τα χρήματα του. Συνήθως για τα επενδυτικά μέσα που θεωρείται ότι έχουν μικρό ή περιορισμένο κίνδυνο (απώλειας ολικής ή μερικής των χρημάτων) η προσδοκώμενη απόδοση είναι μικρότερη από εκείνες τις περιπτώσεις που ο κίνδυνος θεωρείται υψηλότερος κατά την στιγμή που λαμβάνεται η επενδυτική απόφαση.
Ανάλογα με το τι θεωρεί ο ίδιος ο επενδυτής ως ποιό κατάλληλο για αυτόν επενδυτικό μέσο επιλέγει για το που θα βάλει τα χρήματα του, π.χ. καταθέσεις στην τράπεζα, ομόλογα, μετοχές, Αμοιβαία Κεφάλαια διαφόρων τύπων κ.λ.π.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο ο Δημήτρης Τζάνας (γνωστό στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς) σημειώνει για δύο σημαντικές κατηγορίες επενδύσεων:

«Την ταραγμένη δεκαετία που τελειώνει το 2012 (2002-12) οι αποδόσεις των hedge funds μόλις έφτασαν το 17%. Αντιθέτως, ένα μικτού χαρακτήρα χαρτοφυλάκιο (60% μετοχές & 40% τίτλοι σταθερής απόδοσης) συνήθους διαχειριστικής λογικής, πέτυχε απόδοση που ξεπέρασε το 90% (βλέπε τον Economist των Χριστουγέννων). Ήττα κατά κράτος για τους  παχυλά μειβόμενους διαχειριστές των hedge funds αλλά και για τη  διαχειριστική λογική τους που αποθεώνει τη λογική της διαρκούς  αναζήτησης πενδυτικών κινήσεων. Της λογικής που θεοποιεί το momentum,το high frequency trading, τη μόχλευση του χαρτοφυλακίου (leverage), που θεωρεί τα παράγωγα προϊόντα ως κύριο εργαλείο επιδίωξης των στόχων του.»

Όσον αφορά όμως στα καθ΄ημάς, όποιος ακολουθούσε τις ενδείξεις (ΑΓΟΡΑ-ΠΩΛΗΣΗ) για το ελληνικό χρηματιστήριο που παρέχει σε εβδομαδιαία βάση ο Δείκτης Αμάλθεια, στην περίοδο από 13/7/2001 έως 28/12/2012 θα είχε πετύχει μέση ετήσια απόδοση 10,6% ή συνολικά 216,85%.

Αυτό σημαίνει ότι  τα 100 ευρώ στις 13/7/2001 θα είχαν γίνει στις  28/12/2012,  316,85 ευρώ (χωρίς να υπολογισθούν οι τόκοι όταν τα χρήματα θα ήταν εκτός Χρηματιστηρίου) παρ΄ ότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην ίδια περίοδο οι τιμές των μετοχών του Γενικού Δείκτη ήταν μειωμένες συνολικά κατά -62,78%.

Η απόδοση αυτή θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μέσω ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου, του οποίου η συμπεριφορά προσομοιάζει προς εκείνη του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. και οι  αγοραπωλησίες που θα απαιτούντο στην εν λόγω περίοδο θα ήταν αρκετά περιορισμένες. Συγκεκριμένα το πλήθος των  συνολικών κινήσεων (ΑΓΟΡΑ-ΠΩΛΗΣΗ) θα ανερχόταν μόλις σε 13!.

Ο Δείκτης Αμάλθεια έχει δώσει σήμα ΑΓΟΡΑ από 7/9/2012 και η μέχρι σήμερα (4/1/2013) απόδοση του, περίοδος 119 ημερών, ανέρχεται σε +39%.


Καλές Επενδύσεις



Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ


Ακούστε τους ABBA, Aerosmith, Adele,
ARCTIC MONKEYS, Φρανκ Σινάτρα κ.ά. κάνοντας κλίκ στο ΜΟΥΣΙΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: