Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Η Αμερική αύριο)



Η Αμερική αύριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι γνωστό, είναι μια ομοσπονδιακή ένωση πενήντα πολιτειών. Οι πολιτείες δεν έχουν το δικαίωμα να αποσχισθούν από την ένωση.

Η οικονομία των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εθνική οικονομία του κόσμου, με υπολογιζόμενο ΑΕΠ το 2011 $15,1 τρισεκατομμύρια (22% του ονομαστικού παγκόσμιου ΑΕΠ)

Με έκταση 9,83 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,79 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων) και άνω των 315,1 εκατομμυρίων κατοίκων, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τρίτη ή τέταρτη μεγαλύτερη χώρα σε συνολική έκταση, και η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση ξηράς και πληθυσμό.
Τον Ιανουάριο του 2013, μία γέννηση αναμένεται να λαμβάνει χώρα κάθε οκτώ δευτερόλεπτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας θάνατος κάθε 12 δευτερόλεπτα.
Είναι ένα από τα πολυπολιτισμικότερα κράτη του κόσμου, προϊόν μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης από πολλές χώρες.

Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο. Παρ΄ όλα αυτά  την τελευταία δεκαετία η οικονομία της δοκιμάζεται σημαντικά από το δίδυμο έλλειμμα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, που οδηγούν σε σοβαρή αύξηση του ήδη υψηλού χρέους.
Η νέα κυβέρνηση του Ομπάμα  καλείται να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια ελλείμματα σε συμφωνία με τους ρεπουμπλικάνους. Ήδη, αρχές 2013, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επικύρωσε τον νόμο για την αποφυγή του ανοίγματος του δημοσιονομικού γκρεμού, που απομακρύνει τον κίνδυνο επιβολής αναγκαστικής λιτότητας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον καταλύτη μιας νέας ανανεωτικής οικονομικής των ΗΠΑ για τις ερχόμενες  δεκαετίες είναι ό,τι σχετίζεται με την ενέργεια. Η νέα πραγματικότητα  ακούει στο όνομα της Πολιτικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

Για πρώτη φορά από το 1940, οι ΗΠΑ εξάγουν πιο εκλεπτυσμένα πετροχημικά προϊόντα.. Το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα ότι η Dow Chemical Co, η δεύτερη μεγαλύτερη χημική βιομηχανία του κόσμου, "…οδηγεί στις ΗΠΑ την μεγαλύτερη επέκταση καθώς το αέριο από σχιστόλιθο αναβιώνει τα οικονομικά της βιομηχανίας. "
Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή είναι τώρα σε θέση οι ΗΠΑ να παράγουν φυσικό αέριο τόσο φτηνά ώστε ολόκληρη η βιομηχανία να αποκτά ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Πρόσφατα το capital.gr σημειώνει: Καθώς το κόστος της ενέργειας αποτελεί μια βασική παράμετρο της οικονομικής ανάπτυξης, οι εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η αύξηση της εκμετάλλευσης του σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είναι θέμα χρόνου να ανατρέψει πολλά δεδομένα στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό.

Στις ΗΠΑ ήδη το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου προέρχεται από κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου (shale gas) έναντι 1-2% δώδεκα χρόνια πριν, το 2000.

Η αύξηση της εκμετάλλευσης αυτής της κατηγορίας αερίου έγινε δυνατή χάρη στην βελτίωση της τεχνολογικής ικανότητας που απαιτείται για την εξόρυξή του.

Η εξέλιξη αυτή σύντομα θα καταστήσει τις ΗΠΑ από καθαρό εισαγωγέα ενέργειας σε καθαρό εξαγωγέα, με συνέπειες στις παγκόσμιες τιμές στις μεγάλες αγορές φυσικού αερίου, αλλά και κατ’ επέκταση σε όλες τις ενεργειακές μορφές του πετρελαίου συμπεριλαμβανομένου.

Μακριά από το να εξαρτάται από την ενέργεια, η Αμερική θα είναι ένας καθαρός εξαγωγέας ενέργειας πάλι.

Οι χαμηλές τιμές θα οδηγήσει σε τεράστιες νέες αγορές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο. Θα δημιουργήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε κέρδη, σε ετήσια βάση, για τις αμερικάνικες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου . Θα οδηγήσει σε τεράστια κέρδη του κεφαλαίου για τους επενδυτές. Θα προκαλέσει νέες μαζικές επενδύσεις σε έργα υποδομής - όπως αγωγούς και διυλιστήρια.


Η Goldman Sachs  πρόβλεψε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μέχρι το 2017. Βλέπει την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου να φτάνει 10,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2017. Αυτή είναι περισσότερη από οποιαδήποτε της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτή η είδηση ​​της ενεργειακής ανεξαρτησίας δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή για τις ΗΠΑ

Το νόμισμά της ήταν σε τρομερό κίνδυνο. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου και έχει ασκήσει πίεση στο δολάριο των ΗΠΑ. Μόνο τον περασμένο χρόνο, το πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 44% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της Αμερικής.

Προφανώς, αυτό είναι μεγάλη είδηση ​​για τις ΗΠΑ, η οποία θα είναι πλέον ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ενέργειας. Οι ΗΠΑ θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση.

Σήμερα στην Ασία, το φυσικό αέριο εξακολουθούν  να το πωλούν για περισσότερα από $ 17 ανά MCF, ενώ η τιμή του στις ΗΠΑ είναι κάτω από $ 4 ανά MCF. έναντι μεγαλύτερης από $15  που ήταν το 2011. Ανάλογα αλλά σε μικρότερο βαθμό εξελίσσεται και η τιμή του αμερικάνικου πετρελαίου ενδεικτικό των ευνοϊκών εξελίξεων στο χώρο της ενέργειας. Συγκεκριμένα η τιμή του WTI Crude Oil κυμαίνεται σε $93 έναντι $112 του Brent Crude Oil.

Μέχρι το τέλος του 2016, οι ΗΠΑ θα είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο του φυσικού αερίου, σε όλο τον κόσμο.

Μπορούμε να φανταστούμε την ώθηση που αυτό το γεγονός  θα δώσει.  Μέχρι το τέλος του 2015, η Αμερική θα είναι η Σαουδική Αραβία του φυσικού αερίου. Θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά  φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να επιλέγουν "ποιοι από τους συμμάχους τους θα πάρει το φυσικό αέριο και πόσο πρέπει να πληρώσει".


Οι επενδυτές φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
Για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να μετατραπεί σε υγρή μορφή, κάτι που ονομάζεται υγροποιημένο φυσικό αέριο, ή "LNG."
Η μεταφορά του LNG απαιτεί εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και πολύ ακριβά δεξαμενόπλοια. Εκτιμάται ότι τα  νέα πλοία και τα νέα τερματικά θα απαιτήσουν πολύ χρόνο και δεν προβλέπεται να είναι έτοιμα για πλήρη λειτουργία πριν το 2016.

Η παγκόσμια ζήτηση για LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών.

Οι πιο πάνω αναμενόμενες εξελίξεις, στο βαθμό που επαληθευτούν ή και δεν απειληθούν από άλλες αντίθετες εξελίξεις, πρόκειται να αλλάξουν τα πάντα σχετικά με τον τρόπο που η Αμερική λειτουργεί σήμερα. Έχοντας η Αμερική την υπεροχή στην τεχνολογία, και  πέραν της στρατιωτικής της δύναμης, η φθηνή και άφθονη ενέργεια θα της αποκαταστήσει και επαυξήσει την διεθνή ανταγωνιστικότητα της ξεπερνώντας τα προβλήματα που απορρέουν από τα  ελλείμματα της με τον καλλίτερο τρόπο για τον πληθυσμό της.



Πηγές: διαδίκτυο, wikipedia, ηλεκτρονικός τύπος, ft, ενημερωτικά χρηματιστηριακά και διαφημιστικά φυλλάδια

Δεν υπάρχουν σχόλια: