Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΜΟΥΣΙΚΗ (ΕΛΠΙΔΑ, ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΛΩ)

ΕΛΠΙΔΑ



Η Ελπίδα (:πλήρες ονοματεπώνυμο Ελπίδα Καραγιαννοπούλου) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού στερεώματος, με περίοδο ακμής τις δεκαετίες του ΄70 και του '80.

Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας την 1η Οκτωβρίου 1950 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο αδερφός της Κώστας Καράλης είναι κι αυτός τραγουδιστής.
Με το τραγούδι "Πως, πες μου πως" η Ελπίδα κέρδισε το Α' Βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Χιλής το 1975.
Πήρε μερος στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δύο φορές. Την πρώτη εκπροσώπησε την Ελλάδα το 1979 στην Ιερουσαλήμ με το τραγούδι "Σωκράτης", κατακτώντας την 8η θεση με 69 βαθμούς. Τη δεύτερη εκπροσώπησε την Κύπρο το 1986 στο Μπέργκεν της Νορβηγίας με το τραγούδι "Τώρα ζω", λαμβάνοντας την 20η θέση.

Διαγωνίστηκε επίσης και στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης τέσσερις φορές κατά τη δεκαετία του '70, με πρώτη το 1972 με το τραγούδι «Δεν τον είδα» (το τραγούδι αυτό έδωσε τον τίτλο στον πρώτο της δίσκο).
Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές. Σημαντική η συνεργασία της με το συνθέτη Δώρο Γεωργιάδη με το δίσκο "Μπορεί" στα τέλη της δεκαετίας του '70. 1997 συνεργάστηκε με το συγκρότημα Ημισκούμπρια στη διασκευή του τραγουδιού του Κώστα Τουρνά "Στην παλιά ντισκοτέκ". Τα τελευταία χρόνια απέχει από τη δισκογραφία.


  Πηγές: κείμενα από http://el.wikipedia.org, video από google/YouTube
                                                  ----------------------------------------------------





ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ


Γεννήθηκε: 29-01-1945 Από: Ελλάδα, Αθήνα (Πλάκα) Η Αλέκα Κανελλίδου γεννήθηκε στην Πλάκα, στην καρδιά της Αθήνας, και μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών. Πατέρας της ήταν ο βιολιστής Γιάννης Κανελλίδης. Στα 17 της χρόνια, όντας ακόμη μαθήτρια στο Α' Γυμνάσιο Πλάκας, άρχισε να τραγουδά. Ο πρώτος της - μικρός, 45 στροφών - δίσκος περιλάμβανε δύο τραγούδια του Γιάννη Σπάρτακου, οικογενειακού φίλου και λάτρη της τζαζ μουσικής. Στη συνέχεια ηχογράφησε έναν ακόμη μικρό δίσκο σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου και στίχους Νίκου Μαστοράκη.Το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής της και η αγάπη της για την τζαζ την έκαναν ιδανική ερμηνεύτρια του ξένου τραγουδιού.
Την έχουν χαρακτηρίσει ως μία από τις πιο σαγηνευτικές τζαζ φωνές που διαθέτει η Ελλάδα και όχι άδικα. Η Αλέκα Κανελλίδου, μία ιδιαίτερα διακριτική όσο και αγαπητή παρουσία στο χώρο του τραγουδιού, συνδέθηκε - όπως πολύ εύστοχα έχει γραφτεί - με τις πιο ραφινάτες στιγμές του ποπ ρεύματος της δεκαετίας '70-'80 και δεν έπαψε ποτέ να γοητεύει ένα κοινό πιστό στο 'κλασικό' δυτικό ρεπερτόριο που αγγίζει τις αποχρώσεις της τζαζ.
Ακριβοθώρητη τα τελευταία χρόνια στη δισκογραφία, η Αλέκα Κανελλίδου δεν συνηθίζει να κυκλοφορεί καινούριο δίσκο χωρίς λόγο και αιτία. Και αυτή τη φορά, ο λόγος είναι τα τραγούδια που έγραψε γι' αυτήν ο Στέφανος Κόκκαλης και αποτελούν το υλικό του νέου της άλμπουμ "Μάθε ν' αγαπάς και τα ξαναλέμε".
Έντεκα καινούρια τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Κρητικού, του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη (σε 2 τραγούδια) και του σκηνοθέτη Βασίλη Μυριανθόπουλου (σε 1), που η Αλέκα Κανελλίδου ερμηνεύει με την χαρακτηριστική βραχνή και τόσο αισθησιακή φωνή της.
Ένας δίσκος που αποπνέει jazzy ατμόσφαιρα ακόμα και όταν η Κανελλίδου ερμηνεύει το ζεϊμπέκικο "Ο νόμος της αγάπης" ή το χασάπικο "Κάνει κρύο".
Ήδη το τραγούδι "Παράπονο" σε στίχους Γιώργου Κρητικού, έχει αρχίσει να παίζεται και να ξεχωρίζει σε επιλεγμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την χώρα.
Η ενορχήστρωση είναι του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα.


Πηγές: κείμενα από http://www.musiccorner.gr,  http://stixomania.pblogs.gr,
video από google/YouTube


                            
                                         ------------------------------------------------------





ΜΑΙΡΗ ΛΩ



Το όνομα Μαίρη Λω ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της σπουδαίας ελληνίδας τραγουδίστριας του ελαφρού τραγουδιού Μαρίας Μαντωνανάκη.
Η Μαίρη Λω γεννήθηκε και ζει στο Παλαιό Φάληρο. Διακρίθηκε ιδιαίτερα με την ιδιότυπη φωνή της στην εκτέλεση ελαφρών τραγουδιών των Αττίκ, Νίκυ Γιάκοβλεφ που ήταν ο ιδιοκτήτης του διάσημου στην εποχή του ζαχαροπλαστείου "Πέτρογραδ" της οδού Σταδίου, Ανδρέα Χατζηαποστόλου, Γιώργου Μαλλίδη και άλλων. Κατέστη πολύ δημοφιλής από τους δίσκους της με πλούσιο ρεπερτόριο, καθώς και τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Είχε τιμηθεί και στο Φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού, λαμβάνοντας το Γ΄ Βραβείο το 1960. Εκείνο όμως που φαίνεται ότι την καθιέρωσε στο μουσικό αυτό χώρο ευρύτερα ήταν το τραγούδι «Ξαναβλέπω το μικρό το αμαξάκι» του Γιάκοβλεφ το 1954, που για την εποχή του είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Μερικές από τις επιτυχίες της ήταν και: "Καλή αντάμωση ματάκια γαλανά" (1960), "Κοριτσάκι μου με τα παράξενα Κινέζικά σου μάτια" (1955), "Ράβε τα προικιά σου" (1953), "Καλαμαζού", "Θάλασσα θάλασσα" (1949) και συνεργάστηκε με τον Μάν Χατζηδάκι ερμηνεύοντας τραγούδια του όπως τα "Εφτά τραγούδια θα σου πω", "Μη τον ρωτάς τον ουρανό"", "Το λιμάνι", "Η λατέρνα"
Η Μαίρη Λω παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Νίκυ Γιάκοβλεφ το 1951, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά, την Λένα (1953) και τον Νίκυ (1971).



  Πηγές: κείμενα από http://el.wikipedia.org, video από google/YouTube








                                                   -----------------------------------------------



a) διαβάστε

β) ακούστε
γ) χαμογελάστε!
δ) φιλοσοφείτε!


ε) επενδύστε!



ΜΟΥΣΙΚΗ (Βίκυ Λέανδρος)

ΜΟΥΣΙΚΗ (Μάνος Χατζιδάκις)

ΜΟΥΣΙΚΗ (Ντέμης Ρούσσος)

ΜΟΥΣΙΚΗ (Βαγγέλης Παπαθανασίου)

ΜΟΥΣΙΚΗ Aerosmith, ABBA, Adele, Arctic Monkeys

ΜΟΥΣΙΚΗ (Led Zeppelin, Jennifer Lopez)


Δεν υπάρχουν σχόλια: