Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Υπερφορολόγηση ή μείωση των φόρων άμεσα;)

Υπερφορολόγηση ή μείωση των φόρων άμεσα;

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι η οικονομική ανάπτυξη ευνοείται από σταθερή και ανταγωνιστική φορολογία και ότι οι δημόσιες δαπάνες της χώρας μας κυριαρχούνται από μη παραγωγικές και χρήσιμες πληρωμές, τότε ένα αναγκαίο μείγμα οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε να ήταν το εξής (αν λάμβανε και την ανοχή της αντιπολίτευσης):

1) ανακοίνωση σοβαρής μείωσης των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων άμεσα τώρα. Το ίδιο για τους φόρους στα ακίνητα.

2) κατάρτιση τεράστιας λίστας με όλες τις μη παραγωγικές δαπάνες του δημοσίου και δημόσια δέσμευση της Κυβέρνησης περικοπής τους σταδιακά σε βάθος χρόνου από 2 έως 5 χρόνια ανάλογα το είδος και την κοινωνική σημασία της κάθε δαπάνης.

3) πλήρης παρακολούθησης και έλεγχος της αγοράς εργασίας (άπαντες ασφαλισμένοι)

4) εφαρμογή των αρχών της ανταγωνιστικής αγοράς σε όλα τα επαγγέλματα και αγορές προϊόντων και υπηρεσιών

Το πιο κρίσιμο από τα παραπάνω μέτρο είναι το δεύτερο (περικοπές δημόσιων δαπανών διαχρονικά), το οποίο γνωρίζει σε όλους, στο εσωτερικό και εξωτερικό, ότι οι παθογένειες του δημοσίου έχουν αναδειχθεί, χαρακτηρισθεί και αποφασισθεί στην ερχόμενη διετία να περιοριστούν ακόμα περαιτέρω και το αργότερο σε 5ετία σχεδόν να έχουν εξαλειφθεί. 

Αν η τρόϊκα συνεννούσε θα κάλυπτε και τα ετήσια δημοσιονομικά κενά τα οποία θα έσβηναν βαθμιαία και ταχύτερα από ότι σήμερα γίνεται. και αυτό διότι θα είχαν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης των επενδύσεων, λόγω ανταγωνιστικής φορολογίας και με δεδομένο τα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος και ο λαός. 

Με άλλα λόγια η αβεβαιότητα για το πως και αν εξαλειφθούν ποτέ οι αναποτελεσματικές δημόσιες δαπάνες, που κατατρώνε κάθε ικμάδα της ελληνικής οικονομίας, θα μειωνόταν στο ελάχιστο. 

Η αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων δαπανών θα αποτελούσε την έμπιστη πηγή μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας.

Ακριβώς το αντίθετο από ότι γίνεται σήμερα που η υπερφορολόγηση και η αναξιοπιστία για τις δημόσιες δαπάνες βαθαίνει συνέχεια την ύφεση.

                                                      -----------------

Επίσης: 

α) διαβάστε
β) ακούστε

γ) χαμογελάστε!

δ) φιλοσοφείτε!

ε) επενδύστε!


 Μουσικές Επιλογές! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: