Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Η ανταγωνιστικότητα κρίνει το μέλλον μας

Η ανταγωνιστικότητα κρίνει το μέλλον μας




"Το επίπεδο ζωής μιας χώρας είναι αντίστοιχο της ανταγωνιστικότητας και όχι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αδαώς υποστηρίζουν οι σοσιαλίζοντες. "

. . . και βέβαια έτσι συμβαίνει

Ο διοικητικός καθορισμός των τιμών και αμοιβών ίσως έχει κάποια αφηρημένη έννοια σε μια κεντρικά σχεδιαζόμενη και διευθυνόμενη οικονομία γιατί τελικά τα προϊόντα διατίθενται στους καταναλωτές κυρίως με δελτία και διοικητικές αποφάσεις και όχι βάσει του μηχανισμού της ελεύθερης αγοράς (προσφορά και ζήτηση), η οποία εκεί δεν έχει θέση. 
Όμως σε μια χώρα που δέχεται την λειτουργία της αγοράς, όπως πιστεύω είναι και η χώρα μας, το να καθορίζονται οι τιμές και οι αμοιβές από το κράτος σε μεγάλη κλίμακα, καταλήγει να είναι αναποτελεσματικός για το σύνολο της κοινωνίας. 
Αυτή την κατάσταση δυστυχώς βιώνουμε ιδιαίτερα έντονα σήμερα. 
Θα αρκεστώ μόνο σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αφορούν τόσο την αγορά προϊόντων όσο και την αγορά εργασίας: 
α) ο διοικητικός καθορισμός των τιμών πώλησης των ακινήτων (διότι περί αυτού ουσιαστικά πρόκειται) μέσω των αντικειμενικών τιμών, που πέραν την υπερφορολόγηση τους, μηδένισαν την αγορά ακινήτων και μέσω αυτής σχεδόν έκλεισαν σπουδαίους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας (τσιμέντα, χάλυβας/σίδηρος, έπιπλα κ. ά). 
β) στην αγορά εργασίας o κατά ανάλογο τρόπο ρυθμίζων νόμος τις αμοιβές επιφέρει συνεχείς μειώσεις στην απασχόληση και αντίστοιχη διόγκωση της ανεργίας, που σε συνδυασμό με την όλη κρίση, αυξάνει την μετανάστευση των Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού. 

Συνδυάζοντας τα ανωτέρω παραδείγματα και γενικεύοντας τα στο σύνολο της οικονομίας, θα δούμε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να ζήσουν οι Έλληνες είναι ασύμφορες τόσο που το να μιλάμε για επερχόμενη οικονομική γενοκτονία δεν είναι υπερβολή. Το ερώτημα είναι γιατί συνολικά η πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) επιμένει να συμπεριφέρεται ως να διοικεί μια οικονομία σοσιαλιστικής κατασκευής χωρίς όμως να ολοκληρώνει τη διοίκησή της όπως η πρακτική του σοσιαλισμού υπαγορεύει, δηλαδή την πλήρη υποκατάσταση της αγοράς από τα δελτία διανομής προϊόντων π. χ. τρόφιμα, φάρμακα κ. λ. π. Η απάντηση πρέπει να δοθεί το ταχύτερο γιατί η κρυφή σκέψη οδηγεί σε παρερμηνείες. Ή θα έχουμε σοσιαλιστική οικονομία και καλό είναι το ταχύτερο να προσαρμοστούμε στα λίγα που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια οργάνωση της οικονομίας μας ή θα έχουμε ελεύθερη αγορά και συνεπώς οι κανόνες και οι αρχές της πρέπει να αποκατασταθούν και επιτέλους να λειτουργήσουν ώστε η ευημερία να έλθει στον τόπο μας. 

Διαφορετικά βλέπω μια συρρίκνωση σε ότι έχει σχέση με αυτό που μας χαρακτήριζε και στη θέση του ένας αξιόλογος αριθμός ξένων οικονομικών μεταναστών, που αρχικά αρκούνται στα "λιγότερα", θα καλύψει ό, τι κενό η δική μας αδυναμία θα δημιουργήσει. Η ισότιμη αντιμετώπιση όλων, Ελλήνων και Ξένων, επιβάλλει την αλλαγή πλεύσης γιατί σήμερα μεγάλα τμήματα των Ελλήνων αντιμετωπίζονται ασύμμετρα και άδικα, χωρίς προφανώς να υπάρχει πρόθεση για τούτο αλλά λόγω αδυναμίας του κράτους να εφαρμόσει παντού την νομοθεσία,  οδηγούνται, πέραν των δυνάμεων τους, αφενός σε φυγή στο εξωτερικό όσοι κυρίως είναι νέοι και μπορούν και αφετέρου οι μεγαλύτεροι σε μια πτώχευση άνευ προηγουμένου.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------


Επίσης: 

α) διαβάστε

β) ακούστε

γ) χαμογελάστε!

δ) φιλοσοφείτε!

ε) επενδύστε!


 Μουσικές Επιλογές,μέσω YouTube! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: