Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η υπερφορολόγηση των ακινήτων)



η υπερφορολόγηση των ακινήτων

Αν το πραγματικό ενδιαφέρον ήταν η μείωση της φοροδιαφυγής με κριτήριο τα ακίνητα καθώς και η συμβολή στην δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για ανάπτυξη της χώρας τότε το μόνο που χρειαζόταν ήταν, κατά την γνώμη μου, οι εφοριακοί να συγκρίνουν ανά πολίτη την ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία του (ήδη είναι καταγεγραμμένη στο Ε9 και το οποίο μπορεί συμπληρωθεί για ότι ενδεχόμενα λείπει) με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Κάθε αδικαιολόγητη διαφορά θα φορολογείτε αμέσως και θα έπρεπε να πληρωθεί. είναι τόσο απλό.



Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει στο διηνεκές ένας  μικρότατος φόρος στα ακίνητα (π.χ. 0,05% ετησίως επί της αντικειμενικής αξίας τους) με την προϋπόθεση να καταργηθεί ο άλλος απαράδεκτος σε ποσοστό φόρος μεταβίβασης. Με τον προτεινόμενο φόρο  η επιβάρυνση μοιράζεται σε πάρα πολλά έτη και συμμετέχουν όλοι οι χρήστες του ακινήτου και όχι μόνο ο αρχικός αγοραστής.



Για να συνεχίσω, και με τον όρο ότι υπάρχει αναπτυξιακή και ανθρώπινη αντίληψη για την οικονομία, πρέπει να μειωθούν όλα τα νομικά έξοδα μεταβίβασης που  επιβαρύνουν τα ακίνητα (συμβολαιογραφικά, δικηγόρων, υποθηκοφύλακα και τελειωμό δεν έχει). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν συνθήκες για να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός.

Σήμερα τα πάσης φύσεως έξοδα φθάνουν σε ποσοστό κοντά στο 25%  και σε πολλές περιπτώσεις πιο πάνω επί της  αξίας πώλησης του ακινήτου. αυτός είναι ο λόγος κατάρρευσης της αγοράς τους! Το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ αποτέλεσε την τελευταία σταγόνα (οριακό κόστος) που προκάλεσε την πλήρη κατάρρευση σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον που οι μειώσεις των εισοδημάτων ακόμα δεν έχουν τελειώσει και οι τράπεζες θα αργήσει να "ανανήψουν" σε ρευστότητα.



Η αγορά, είναι γνωστό,  θέλει δύο μέρη για να λειτουργήσει, τον Πωλητή και τον Αγοραστή. Οι φόροι παρέλυσαν και τους δύο. Σαφέστατα αυτός είναι ο λόγος και μόνο για τον οποίον πολλοί μιλάνε για μακροπρόθεσμη δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Γιατί όμως; αλλάζουμε «σιωπηρά» πολιτικό καθεστώς; Έτσι είναι; Δεν γνωρίζω. Ποτέ δεν καταλάβαινα τις αποφάσεις της εξουσίας. Το ίδιο και τώρα. Καταλάβαινα, όμως, τις επιπτώσεις και όπως δυστυχώς αποδείχτηκε μας έφεραν σε οικονομικό αδιέξοδο…

Σημείωση: έστω ακίνητο 100 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 200.000€, πωλείται στην τιμή 100.000€ (θεωρητικά διότι στην πράξη αν πουλούσαν  όσοι επιθυμούν οι τιμές θα  ήταν ακόμα μικρότερες)
Κόστος μεταβίβασης (ενδεικτικά):
  Φόρος                     9% Χ 200.000€ = 18.000€
  Συμβολαιογράφος     2% Χ 200.000 = 4.000€
  Δικηγόρος               1,5% Χ 200.000 = 3.000€
  Υποθηκοφύλακας    0,5% Χ 200.000 = 1.000€
   --------------------------------------------------------
Σύνολο εξόδων μεταβίβασης                = 26.000€, ήτοι ως ποσοστό το 26% της αξίας πώλησης!

Αν υπάρχει και θέμα τακτοποίησης π.χ. 5.000€ φτάνουμε σε 31.000€ και μην ξεχνάμε τα επιπλέον μηνιαία έξοδα για τον δήμο, την ΕΡΤ και σε τρίτους, έξοδα που έχουν γίνει πλέον δυσβάστακτα από τις μειώσεις των εισοδημάτων ενώ αυτά παραμένουν σταθερά.

υγ. λέγεται ότι ο νέος σχεδιαζόμενος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα συγχωνεύσει τους ανάλογους υφιστάμενους θα επιφέρει μικρότερη επιβάρυνση στα νοικοκυριά. είθε!, κάτι είναι και αυτό, στον παραλογισμό που επικρατεί....αλλά το πρόβλημα της κατάρρευσης της αγοράς παραμένει.


 
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



a) διαβάστε

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Η Αμερική αύριο)

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μιαμικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η Αμάλθεια και οι άλλοι)

β) ακούστε
γ) χαμογελάστε!
δ) φιλοσοφείτε!

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΜΟΥΣΙΚΗ (Μάνος Χατζιδάκις)

 

ΜΟΥΣΙΚΗ (Ντέμης Ρούσσος)

 

ΜΟΥΣΙΚΗ (Βαγγέλης Παπαθανασίου)

 

ΜΟΥΣΙΚΗ Aerosmith, ABBA, Adele, Arctic Monkeys

Δεν υπάρχουν σχόλια: