Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 2/4/2013












Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ δίνεται  μέσω της παράθεσης επίκαιρων Τίτλων, που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο, ταξινομούνται κατά θεματική ενότητα και παρέχεται η δυνατότητα στον αναγνώστη για επίσκεψη στην οικεία σελίδα κάθε ηλεκτρονικού μέσου που τους φιλοξενεί:

Συνοψίζοντας:



Καταθέσεις: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ήδη κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση από τον EFSF και η ανακεφαλαιοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Τούτο σημαίνει πως στον ορατό ορίζοντα δεν υπάρχει λόγος για συμμετοχή των καταθετών στην κάλυψη των κενών των ελληνικών τραπεζών.
Περισσότερο εκτεθειμένες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζουν οι τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου όμως θα προκαλούσε τριγμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν η αναστάτωση συνεχιστεί και επεκταθεί τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να αναγκαστεί η Ευρωζώνη να προχωρήσει σε ευρύτερη διευθέτηση του τραπεζικού προβλήματος με την ΕΚΤ σαν ασπίδα προστασίας.

…Οι εξελίξεις μακροπρόθεσμα οδηγούν σε ένα οικονομικό μοντέλο όπου το άτομο θα φέρει την ευθύνη των επιλογών στην εργασία, την επιλογή τράπεζας, ασφαλιστικής κάλυψης κλπ. (capital.gr/Κ. Στούπας)



Προοπτικές της χώρας: Δυστυχώς. Η Ελλάδα θα αργήσει να συνέλθει. Το κακό που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλο και δεν πρόκειται να διορθωθεί σε 4-5 χρόνια. Η Ιαπωνία έκανε 15 χρόνια και μετά ξαναήλθε η επόμενη κρίση. Τον πάτο θα στον περιγράψω βραχυπρόθεσμα. Θα έχουμε και άλλη αύξηση της ανεργίας, εγώ πιστεύω ότι θα ξεπεράσει το 30%. Η μετανάστευση παιδιών προς το εξωτερικό θα αυξηθεί, καθώς επίσης και η φτώχια, η μιζέρια, η εγκληματικότητα. Τα εισοδήματα θα γίνουν χαμηλότερα και η ανεργία θα αυξηθεί και άλλο. Ο κόσμος, δηλαδή, θα δυστυχήσει περισσότερο. Άρα, αυτός θα είναι ο πάτος. (maga.gr/Δημήτρης Μπουραντάς)



Πιθανή θετική έκβαση: Το δυνατό χαρτί της περιοχής που ακούσει στο όνομα Ισραήλ. Τη σκοπιμότητα της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα σε αυτό. Την επικοινωνία που θα πρέπει να ανοίξει η Κύπρος και η Ελλάδα με την κυβέρνηση στο Tελ Αβίβ. Τη πιθανή αντίδραση της Τουρκίας μέσω ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Την ενδεχόμενη ‘συντριβή’ της Γερμανίας από τη Γαλλία και την Αγγλία. Και την πιθανή θετική έκβαση του σχεδίου για την Κύπρο.(maga.gr/Κωνσταντίνος Αντωνάκης)



Οι φυσικοί πόροι της Ελλάδος: Στην Ελλάδα στα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας έχουμε 5 χρεοκοπίες και μια ντουζίνα πολιτικά πραξικοπήματα και δυο, τρεις εμφυλίους. Στο ίδιο διάστημα είχαμε 3-4 φορές εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε τρόικες προκειμένου να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά μας ( π.χ. Τωρινή Τρόικα, Πόρτερ του σχεδίου Μάρσαλ, Εδουάρδος Λω κλπ.).
Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια μεθόδευση ή συνωμοσία να υφαρπάξουν τους φυσικούς μας πόρους. Για την ακρίβεια ακόμη δεν ξέρουμε αν υπάρχουν τέτοιοι φυσικοί πόροι που να αξίζουν τον κόπο στην Ελλάδα.
Επιπλέον πιστεύω πως η ευημερία μιας κοινωνίας, άρα και των παιδιών μας, εξαρτάται από την ανάλογη θεσμική, πολιτική  και κοινωνική οργάνωση της κοινωνίας.
Θεωρώ τη μόρφωση, την εργατικότητα, τη ροπή στην επιχειρηματικότητα και την  καινοτομία  σαν σημαντικότερους συντελεστές στο να αποκτήσει μια χώρα ευημερία παρά την ανακάλυψη πετρελαίου, φυσικού αερίου ή χρυσού. Κατ’ αυτήν την έννοια η προσέγγιση και παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη  των ανεπτυγμένων δημοκρατιών είναι πιο σημαντικός παράγοντας για την ευημερία της  από το πετρέλαιο
. (capital.gr/Κ. Στούπας)



Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ κατά θεματική ενότητα:



Α) Θέματα και διαμάχες που κρίνουν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και επηρεάζουν την οικονομία:




Αρκετοί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν τη στάθμη των καταθέσεων όχι σαν σωσίβιο που έχει επιτρέψει την αποφυγή “ατυχήματος”, αλλά σαν “λίπος” από το οποίο μπορούν να κλείσουν “μαύρες τρύπες” σε πολλούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.


Ασφαλείς οι καταθέσεις, μέχρι τέλη Μαΐου η ανακεφαλαιοποίηση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του για το Δημόσιο, χαρακτήρισε το κράτος «κακό επιχειρηματία» και εστίασε στις περικοπές δαπανών, και στις περιπτώσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων




Αρνητικά έχει απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημα της τρόικας για αντιστροφή του deal της ΕΤΕ με την Eurobank.




Υπό τη σκιά των περίεργων και ύποπτων σεναρίων για ακύρωση του deal Eθνικής - Eurobank αλλά και με την κοινή στάση κυβέρνησης - Τράπεζας της Ελλάδος και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προχωρούν κανονικά, αν όχι και με ταχύ ρυθμό, οι διαδικασίες ενοποίησης των δύο τραπεζών, με στόχο η νομική συγχώνευση να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.


Νέα αναβολή για τη δόση του Μαρτίου

Σε νέα αναβολή, πέραν της 12ης Απριλίου, οδηγείται η έγκριση της εκταμίευσης τόσο της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, όσο και των 6 δισ. της επόμενης, τη στιγμή που η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει τον, μεταξύ της, γόρδιο δεσμό για τον φόρο ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) πριν προχωρήσει στην τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα.


Ελλάδα:Έσοδα από το πετρέλαιο σε ένα χρόνο

H Ελλάδα είναι πολύ πιθανό του χρόνου να μπορέσει να πουλήσει, τμηματικά, δικαιώματα εκμετάλλευσης οικοπέδων με υδρογονάνθρακες σε πετρελαϊκές εταιρίες.








Παράλληλα, η Ουάσιγκτον, τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων της Κύπρου όσον αφορά το φυσικό αέριο εξ αφορμής της ανοιχτής νέας απειλής της Αγκυρας στην περίπτωση που η κυβέρνηση του νησιού επιχειρήσει να τιτλοποιήσει μελλοντικά έσοδα από την ΑΟΖ




Πρώτα, ήταν η πιθανή έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη και το ντόμινο που θα προκαλούσε. Μετά, η προοπτική διάσωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, που θα μεταμόρφωνε την Κύπρο σε ρωσική «παραλία».


EWG:Διαβεβαιώνει ότι η διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί λύση-πρότυπο

"Τα μέτρα αφορούν στην πολύ ειδική κατάσταση της Κύπρου".




Πιλοτικό σχέδιο για μελλοντικές «διασώσεις» τραπεζών αποτελεί η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, αφού αποδεικνύεται πως κινήθηκε με ακρίβεια εντός των πλαισίων σχεδίου οδηγίας που τελεί υπό διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόκειται να ισχύσει τυπικά από την 1-1-2015.




Η Ελλάδα απώλεσε το 2013 τρεις θέσεις συγκριτικά με το 2012, φτάνοντας στην 32η θέση παγκοσμίως όταν το 2012 κατείχε την 29η.





Β) Χρηματιστήριο:



Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν οι ασιατικοί δείκτες, με την ενδυνάμωση του γεν να επιβαρύνει τις ιαπωνικές αγορές και την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας να διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, επικαλούμενη τον περιορισμό των πτωτικών ρίσκων παγκοσμίως.




Φθηνότερα χαρτιά, αλλά με επιπλέον ρίσκο, διαθέτει πλέον η... βιτρίνα του Χ.Α., μετά το sell off που πυροδότησαν το μοντέλο κυπριακής διάσωσης και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί συμμετοχής των ανασφάλιστων καταθετών στο κόστος διάσωσης τραπεζών και σε άλλες χώρες.




Νευρικότητα αναμένεται να επικρατήσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη μετά την τετραήμερη αργία λόγω του Καθολικού Πάσχα, καθώς δεν έχουν κοπάσει ακόμη οι ανησυχίες ότι το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.



Γ) Διεθνή:



Επισφάλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων "κάτω από το χαλί" παρά τις συστάσεις από US Fed, Βασιλεία, Moody’s, Rothschild, Goldman Sachs... και παρά τα τεράστια ζητήματα προβληματικών δανείων, μόχλευσης, αναιμικής κερδοφορίας και ελλιπών προβλέψεων.




Ο μέσος πλούτος στη Γερμανία είναι χαμηλότερος από αυτόν στη Γαλλία, την Ισπανία και την Αυστρία. Οι γερμανικές στατιστικές ωστόσο εμφανίζονται διαφορετικές όταν δεν περιλαμβάνουν την Ανατολική Γερμανία. Σε αυτή την περίπτωση, ο μέσος πλούτος είναι ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τη Γαλλία.



Δ) Ενδιαφέροντα Άρθρα:


Οκαθηγητής Δημήτρης Μπουραντάς στο maga.gr

Για να γίνει κάποιος διευθυντής σε μία μεσαία ιδιωτική επιχείρηση 250 ατόμων, πρέπει να δουλεύει 15 χρόνια και να περάσει από αξιολόγηση. Οι πολιτικοί μας, επειδή εκλέγονται από τους πολίτες, ταυτόχρονα αναλαμβάνουν και την εκτελεστική εξουσία, χωρίς να διαθέτουν εμπειρία ώστε να έχουν αναπτύξει ικανότητες για το management…

Μακροπρόθεσμα, αν συνεχίσουμε γραμμικά, δηλαδή δεν γίνει μία ασυνέχεια στην εξέλιξη της χώρας, σε 25 χρόνια ίσως και να μην υπάρχει Ελλάδα…


Κύπρος: O γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει

Αυτό που μπορεί, ενδεχομένως, να προκύψει είναι μια συνεννόηση ανάμεσα στην Αμερική, στο κράτος του Ισραήλ και τη ΡωσίαΜε αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, μπορεί να δημιουργηθεί μία τριγωνική σχέση ανάμεσα στη Μόσχα, την Ιερουσαλήμ και την Ουάσιγκτον και μέσα σε αυτό το τρίγωνο να υπάρξει η Ελλάδα και η Κύπρος, με μία σχετική παρουσία της Ρωσίας στη Μεγαλόνησο.




Όλες οι ενδείξεις των τελευταίων ημερών συγκλίνουν πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην Ευρωζώνη, την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς αυτό λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας αδυνατεί να διαχειριστεί απλούστερες καταστάσεις όπως είναι η μεταρρύθμιση της διαλυμένης από τις πελατειακές σχέσεις κρατικής μηχανής...




Ένας από τους ελάχιστους μελετητές των αγορών που προέβλεψε την κρίση του 2007 ήταν ο Λιβανέζος δοκιμιογράφος και πρώην trader παραγώγων Nassim Nicholas Taleb. Στο προφητικό και εξαιρετικά επιτυχημένο βιβλίο του "The Black Swan. The impact of the highly improbable" (2007) παρουσιάζει τον αντίκτυπο του εξαιρετικά απίθανου, προφητεύοντας την επερχόμενη κρίση.




Είναι προφανές πως πιστεύεις πως κάποιοι επιβουλεύονται τον φυσικό πλούτο της χώρας να τον εκμεταλλευτούν προς όφελός τους και όχι δικό μας. Είναι επίσης προφανές πως πιστεύεις πως η Ελλάδα κάθεται πάνω σε κάποιο τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου ή αερίου αρκετό για να ζούμε εμείς και τα δισέγγονα μας πλουσιοπάροχα. Υπάρχουν παραγωγοί και καταναλωτές πετρελαίου ή φυσικού αερίου.




Οι εξελίξεις στην Κύπρο δείχνουν πως τίποτα δεν είναι απολύτως ασφαλές. Το πλήγμα στον φορολογικό παράδεισο της Κύπρου δείχνει πως κανένας φορολογικός παράδεισος δεν είναι ασφαλής, ούτε εντός της Ευρωζώνης ούτε εκτός.







Ε) Λοιπά Θέματα:




Το μέλλον της Ε.Ε. στον απόηχο της κυπριακής κρίσης - χρήσιμα συμπεράσματα.





Όταν η Ηλέκτρα της Κωνσταντίνας Βούλγαρη συνάντησε την Poppy του Mike Leigh.


                                                            --------------------------------- 

 

a) διαβάστε

β) ακούστε
γ) χαμογελάστε!
δ) φιλοσοφείτε!
ε) επενδύστε!


Μουσικές Επιλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: