Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 15/4/2013











Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ δίνεται  μέσω της παράθεσης επίκαιρων Τίτλων, που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο, ταξινομούνται κατά θεματική ενότητα και παρέχεται η δυνατότητα στον αναγνώστη για επίσκεψη στην οικεία σελίδα κάθε ηλεκτρονικού μέσου που τους φιλοξενεί:

Συνοψίζοντας:
 Αντώνης Σαμαράς: …ελληνικές εμπορικές τράπεζες πουλήθηκαν σε γαλλικές πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα, όμως, βρίσκονται πάλι σε ελληνικά χέρια. Όχι δεν θέλουμε τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος. Θέλουμε, όμως, την εξυγίανσή του. Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά και θα βοηθά την οικονομία να αναπτυχθεί. Δεν θα έχει ολιγοπωλιακή ισχύ, δεν θα υπάρχει «δεσπόζουσα θέση» και θα επεκτείνεται στο εξωτερικό, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Αλλά με υγιή τρόπο... Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στον τραπεζικό τομέα, που είναι κι από τους λίγους τομείς με εξωστρέφεια σήμερα. Υπάρχει μεγάλη πείρα, υπάρχει μεγάλο δίκτυο…
     Δηλώνει ότι είναι εξασφαλισμένη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος Απριλίου και πως «από τον Μάιο θα αρχίσει να υπάρχει ρευστότητα».
    Εγγυάται ότι δεν πρόκειται να φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις και πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
    Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού με τη φράση «όλοι μας θέλουμε να γίνει καλύτερη δουλειά. Κι όταν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει» (imerisia.gr)
 

Δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης: H Deutsche Bank εξετάζει 4 διαφορετικά σενάρια ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί μεγαλύτερος βαθμός δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, ήτοι μέσω α) κοινού προϋπολογισμού, β) μηχανισμού προστασίας από ισχυρές κυκλικές διακυμάνσεις, γ) κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης της ανεργίας, δ) μηχανισμού εξισορρόπησης για τις επιβαρύνσεις από τοκοχρεολύσια, σχολιάζει ότι με τους τρόπους αυτούς πιθανόν αν ενισχύονται κίνητρα και/ ή συμπεριφορές που άπτονται του ηθικού κινδύνου για κάθε χώρα-μέλος…
…Για το λόγο αυτό, κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοσιονομικής συνοχής της Ευρωζώνης θα απαιτεί την ύπαρξη μίας ισχυρής εποπτικής αρχής, η οποία να μπορεί όχι μόνο να υπερισχύει των καιροσκοπικών πολιτικών των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά να είναι παράλληλα σε θέση να ασκεί επιρροή σε περιπτώσεις όπου σε μεμονωμένες χώρες καταγράφοντα αρνητικές, δομικού χαρακτήρα, εξελίξεις. (capital.gr)


Το σχέδιο τραπεζικής ένωσης: Νέα εμπόδια στα σχέδια για δημιουργία τραπεζικής ένωσης έρχεται να προβάλει η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η υλοποίησή τους απαιτεί τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης...οι συνεχείς κωλυσιεργίες σε ζωτικής για την Ευρωζώνη σημασίας θέματα, όπως αυτό της τραπεζικής ένωσης, αλλά και η υιοθέτηση ολοένα και σκληρότερων όρων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά και δημοσιονομικά προβλήματα, συνιστά πραγματική απειλή για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, καθώς φαίνεται να καθιστά ολοένα και πιο «ελκυστική» την προοπτική εξόδου από αυτήν.(naftemporiki.gr)

 

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα κάνει ολέθριο λάθος: δεν έχουμε ακόμα καταλάβει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα το ελληνικό πολιτικό σύστημα κάνει ολέθριο λάθος. Πιστεύει ότι θα επιβιώσει έτσι, λάθρα, με λίγα μερεμέτια, λίγη βοήθεια από τους Ευρωπαίους φίλους, ξεγελώντας τους «κουτόφραγκους». Έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, έναν Σύριζα αντιπολίτευσης και έναν Σύριζα κυβερνητικό, και έχουν μοιράσει τους ρόλους. Ο Σύριζα και η υπόλοιπη αντιπολίτευση στο ρόλο του υπερασπιστή του παρελθόντος εγκαλεί τον οποιονδήποτε θέλει να αγγίξει το παραμικρό στο χρεοκοπημένο σύστημα. Και τα κυβερνητικά κόμματα επικαλούνται στην Ευρώπη την αδιαλλαξία της αντιπολίτευσης για να δικαιολογήσουν τις δικές τους κουτοπόνηρες καθυστερήσεις, τη συνεχή ακινησία. Εφαρμόζουν το πρόγραμμα του Σύριζα. Δεν κάνουν τίποτα. Τέταρτος χρόνος, η μόνη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα είναι οι δόσεις…
Κάνουν λάθος. Έσοδα άλλα δεν θα υπάρξουν, η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου παραγωγικού κραχ. Τα δανεικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στερεύουν. Διάσωση με κάθε κόστος πια δεν θα ξαναϋπάρξει…
Από δω και πέρα όλες οι λύσεις θα είναι οδυνηρές. Και θα κοστίζουν άμεσα σε μας. Είτε λέγεται αυτό φόροι, είτε σταδιακή απομείωση της ακίνητης περιουσίας, είτε κούρεμα των καταθέσεων, είτε εκμηδενισμός των μισθών. Λεφτά πια ξένα δεν υπάρχουν. Όλη η Δύση έχει πρόβλημα, δεν θα χρηματοδοτεί άλλο τους αδύναμους κρίκους. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επείγον αναπτυξιακό σοκ αλλιώς σύντομα θα βγει έξω από το παιχνίδι, μια μικρή περιφέρεια του κόσμου, φτωχή και ξεχασμένη. Πολύ πιο σύντομα απ’ όσο νομίζουμε. Τίποτα απ’ όσα συζητάμε κάθε μέρα δεν είναι σοβαρό. (athensvoice.gr/ Φ. Γεωργελές)


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ κατά θεματική ενότητα:

Α) Θέματα και διαμάχες που κρίνουν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και επηρεάζουν την οικονομία μας:

Πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δεκάδες χαρτιά για υπενθύμιση. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαρκώς μπροστά του ένα χρονοδιάγραμμα που οι περίοδοι παρουσιάζονται με μπλε και πράσινο χρώμα. Είναι το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποίησεων.

Η εφοπλιστική ανταπόκριση, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του Capital.gr, επεκτείνεται και σε άλλα σημαίνοντα ονόματα που θεωρούν ότι η επίτευξη του στόχου διασφάλισης της "αυτονομίας" της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις προοπτικές του κλάδου της ναυτιλίας στην Ελλάδα. 

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους εισέρχονται οι τέσσερεις μεγάλες συστημικές τράπεζες στην χώρα μας, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων αυτών τραπεζών καλούνται να εγκρίνουν της αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους.

«Υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία που θέλουν να αποκτήσουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς...

Αισιοδοξία επικρατεί στα επιτελεία της Εθνικής και της Eurobank ότι τελικώς θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το 10% της ανακεφαλοποίησης από ιδιώτες και έτσι να διατηρήοσυν τον ιιωτικό χαρακτήρα τους. Οι πληροφορίες που είδαν χθες και προχθές το φως τη δημοσιότητας κάνουν λόγο ότι η Εθνική έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει ήδη τα 500 εκατ. ευρώ, από τα 780 εκατ. ευρώ που απαιτούνται συνολικά για την κάλυψη του 10% του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες.

Σε συμφωνία κατέληξαν ελληνική πλευρά και η τρόικα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται σε τηλεγράφημά του το Reuters και αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.

Σειρά μέτρων για άμβλυνση σε ένα βαθμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο, λόγω της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στη χώρα, εξήγγειλε το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο «Global Russia Business Meeting». Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως "η Κύπρος δεν είναι ούτε κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ούτε φορολογικός παράδεισος.


Β) Χρηματιστήριο:

Με διψήφια ποσοστιαία κέρδη έκλεισε η εβδομαδιαία για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., παρά την οριακή διόρθωση της Παρασκευής. Αλματώδης άνοδος για τις μετοχές των τραπεζών, στον ΟΠΑΠ το "βλέμμα" της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα.

Μεγάλο ενδιαφέρον στο Λονδίνο στην εκδήλωση hidden treasures.

Στα 1.501,4 δολάρια και στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου του 2011 έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, έπειτα τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Στο 4,7% οι εβδομαδιαίες απώλειες.


Γ) Διεθνή θέματα  και θέματα  σχετιζόμενα με το ευρώ:

Το κόστος των “παλιών” προβλημάτων φορτώνονται ιδιώτες και κράτος και των “νέων” το καλύπτει υπό προϋποθέσεις το ESM.

Η εμπειρία από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέδειξε ότι η ύπαρξη εργαλείων που θα διασφαλίζουν την πειθαρχία των εθνικών κυβερνήσεων είναι απαραίτητη, αναφέρει η Deutsche Bank. Και σημειώνει ότι η εμπειρία αυτή είναι κρίσιμη για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, από εδώ και πέρα, της δημοσιονομικής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.

Νέα εμπόδια στα σχέδια για δημιουργία τραπεζικής ένωσης έρχεται να προβάλει η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η υλοποίησή τους απαιτεί τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στην συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ και διευκρινίζει ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.

Δ) Ενδιαφέροντα Άρθρα:

Η κατάρρευση εσόδων είναι θέμα χρόνου. Μετά η κατάρρευση όλων εκείνων που ξέρουμε και θεωρούμε δεδομένα. Μετά η συλλογή των φόρων με την απειλή φυλάκισης; Με την απειλή κάνης όπλου; Οι συλλήψεις θα γίνονται μπροστά στα παιδιά μας ή θα μας βγάζουν πρώτα έξω από το σπίτι; Το σπίτι θα το παίρνουν αμέσως ή θα προλαβαίνουν τα γυναικόπαιδα να φέρουν μεταφορέα;

Φοβάμαι ότι δεν έχουμε ακόμα καταλάβει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα. Συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Το καταλαβαίνεις άμα δεις τι κάνουν οι άλλοι γύρω μας. Όταν η κρίση πλησίασε στη γειτονιά τους, στις λίγες μέρες που διήρκησε η κυπριακή αναστάτωση, το Ισραήλ, η χώρα που «ποτέ δεν ζητάει συγνώμη», ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία για τους 9 Τούρκους που σκοτώθηκαν όταν προσπάθησαν να μπουν στη Γάζα. Η Τουρκία και το Ισραήλ αμέσως παραμέρισαν τα προβλήματα και συμφώνησαν για τη μελλοντική διαδρομή του φυσικού αερίου. Συγχρόνως, η Τουρκία έβαλε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο με τους Κούρδους, έναν πόλεμο που κρατάει δεκαετίες…

Μετά την Κύπρο τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως θα υπάρξει επιτάχυνση της τραπεζικής, δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης και γι’ αυτό φαίνεται πώς υπάρχει σε εξέλιξη ένα σχέδιο σπασίματος του φαύλου κύκλου μεταξύ τραπεζικών και κρατικών χρεών. Οι γερμανικές εκλογές προς το παρόν αποτελούν επιβραδυντικό παράγοντα, αλλά μετά από αυτές οι ενδείξεις συγκλίνουν πώς θα δούμε σημαντικές αλλαγές.


Ε) Λοιπά Θέματα:

Ανίχνευση


ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος περιγράφει ότι η «Βρετανία της προ Θάτσερ περιόδου ήταν μια χώρα σκυθρωπή, παρηκμασμένη - μια πρώην αυτοκρατορία σε κατάρρευση», και αποδίδει το -σχεδόν δογματικό- μίσος κάποιων προς τον νεοφιλελευθερισμό στην εγγενή του ιδιότητα να καταργεί τις πρακτικές εξάρτησης των πολιτών από τους πολιτικούς.

Ως την καλιφορνέζικη ακτή των Βαλκανίων φιλοδοξούν να παρουσιάσουν την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ο κεντρικός δήμος της πόλης και ο Οργανισμός Προώθησης Τουρισμού Χαλκιδικής, προκειμένου να προσελκύσουν το τουριστικό ενδιαφέρον των βαλκανικών λαών που ήδη θεωρούν την περιοχή αυτή ονειρεμένη.

Florence + The Machine | You've Got the Love

3 άτακτα βίντεο για τις μικρές ώρες της νύχτας 


                                                                   ----------------------------- 

 
a) διαβάστε
  

β) ακούστε
 
γ) χαμογελάστε!
 
δ) φιλοσοφείτε!
 
ε) επενδύστε!


Μουσικές Επιλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: