Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 13/5/2013



 

 Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ δίνεται  μέσω της παράθεσης επίκαιρων Τίτλων, που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο, ταξινομούνται κατά θεματική ενότητα και παρέχεται η δυνατότητα στον αναγνώστη για επίσκεψη στην οικεία σελίδα κάθε ηλεκτρονικού μέσου που τους φιλοξενεί:

Συνοψίζοντας:

Χάνονται τα φορολογικά "καταφύγια": Είναι δύσκολα εκεί έξω για έναν δισεκατομμυριούχο που αναζητά φορολογικό «καταφύγιο». Όπως μας ενημερώνει το Bloomberg News, ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αγωνίζονται να ρυθμίσουν διαφορετικά τις οικονομικές τους υποθέσεις, αφού τα διεθνή φορολογικά καταφύγια γίνονται ολοένα και λιγότερο φιλόξενα…
Και ενώ η συζήτηση βρίσκεται σε δίνη, οι δισεκατομμυριούχοι συνεχίζουν να αναζητούν μέρη να κρύψουν τα χρήματά τους. Ο Mario Gassner, επικεφαλής της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Αγορών του Λιχτενστάιν, απαρίθμησε στο Bloomberg διάφορους λόγους για τους οποίους οι πλούσιοι κυνηγούν τη μυστικότητα, πέρα από την εξοικονόμηση φόρων.
«Αν είστε παντρεμένος και έχετε μία εξωσυζυγική σχέση σε μια άλλη χώρα, μπορεί να έχετε πολλά περιουσιακά στοιχεία τα οποία ίσως να θέλετε να αποκρύψετε από τη γυναίκα σας», είπε. «Ή ίσως ψάχνετε να βρείτε μια λύση για το πώς θα χρηματοδοτήσετε τις σπουδές των παιδιών σας ή μπορεί να μην έχετε καλές σχέσεις μαζί τους και να μην ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί στην περιουσία σας στο μέλλον».
(Bloomberg-Businessweek/capital.gr)

Οι 2.000 μονάδες δεν είναι ο προορισμός είναι η αφετηρία: Δύσκολα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τις  2.000 μονάδες του Γενικού Δείκτη σαν προορισμό, γιατί μοιάζουν περισσότερο με  την αφετηρία.  Αυτό βέβαια μακροπρόθεσμα όταν το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει.
Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά δεν  ερμηνεύεται σαν «φούσκωμα» των τιμών, αλλά σαν βίαιη αναρρόφηση αέρα από ένα πλαστικό μπουκάλι που είχε πιεστεί εξαντλητικά να αποβάλει το περιεχόμενο...
Το ελληνικό χρηματιστήριο χθες προσέγγισε τα υψηλά του 2013 και είναι απίθανο σύντομα να μην τα αφήσει πίσω…
Όποιος ξέρει να διαβάζει αγορές αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα κρύβει κάποια είδηση. Άλλο τα λόγια, άλλο τα λεφτά... Ενίοτε τα λόγια τα τοποθετούν πολλοί οπουδήποτε καθώς αυτό δεν στοιχίζει τίποτα…
Οι αγορές προεξοφλούν λοιπόν πως στην Ελλάδα το νερό έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι. Οι πιθανότητες ενός ατυχήματος φαίνεται πως έχουν μειωθεί. (capital.gr/Κ. Στούπας)

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ: Καλό είναι κάποιος να είναι διαφοροποιημένος σε διάφορες αγορές και οι μετοχές να μην μονοπωλούν το χαρτοφυλάκιό του, ειδικά για όσους έχουν αμερικανικές μετοχές πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Δεν λέω ότι δεν μπορούν να ανέβουν και άλλο, όμως το ρίσκο εξάλειψης πιθανών κερδών ή ακόμη και η δημιουργία ζημιών είναι δυσανάλογο προς τα προσδοκώμενα οφέλη (kerdos.gr/Αλέξη Αλεξίου)

Συνδικαλισμός και Παιδεία: Τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως οι Έλληνες καθηγητές και δάσκαλοι εργάζονται τις λιγότερες ώρες το χρόνο από όλους τους εκπαιδευτικούς της υφηλίου.
Προσοχή αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν κάνουν άριστα τη δουλειά τους, …
Συνήθως η αδιαφορία των εκπαιδευτικών είναι επιμελώς σχεδιασμένη προκειμένου να αναγκάζουν τους γονείς να προστρέχουν στην  παραπαιδεία, απ’ όπου οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αντλούν επιπλέον εισόδημα…
Οι συνδικαλιστές της εκπαίδευσης για πολλοστή φορά απειλούν να απεργήσουν μέσα στις εξετάσεις. Σαν κοινοί εγκληματίες εκβιάζουν με όμηρο τα παιδιά και τους γονείς προκειμένου να μην αυξηθούν κατά δυο οι ώρες που εργάζονται εβδομαδιαίως…
Είναι φανερό πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα…
Η ελληνική δημόσια δωρεάν παιδεία μοιάζει με άσχημο αστείο, όταν γνωρίζει κάποιος πόσα χρειάζεται να ξοδεύει το  χρόνο κάθε νοικοκυριό για την παραπαιδεία, προκειμένου να καλύψει τα κενά της αδιαφορίας των εκπαιδευτικών ή της κακής οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσια παιδείας. (capital.gr/Κ. Στούπας)

Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει σε μήνες! Θέλει; Αν ήθελε, πραγματικά, κάποιος να αντιστρέψει το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στη χώρα μας, θα δρομολογούσε και θα υλοποιούσε κομματικές δράσεις αλληλοβοήθειας και οργάνωσης για τον κοινό πολίτη. Δεν θα έβγαζε κορώνες πως θα τους θέσει εκτός νόμου. Με αυτά μόνον θα τους ενδυναμώνει. Δράσεις, όχι λόγια.
Χρειάζονται πράξεις.
Πρώτη πράξη λοιπόν είναι να διαχωριστούν τα οικονομικά μέτρα του μνημονίου από τα μεταρρυθμιστικά. Κανένας λόγος δεν υπάρχει για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς, στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, στις χρήσεις γης, στην αποποινικοποίηση του επιχειρείν, και χίλια όσα είναι ανεξάρτητα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω αστοχιών του προϋπολογισμού…
Δεύτερη πράξη είναι να γίνει ουσιαστική πάταξη της διαφθοράς και τιμωρία όλων εκείνων των κρατικών υπαλλήλων που δημιούργησαν τις συνθήκες και πλούτισαν από την σκόπιμη αντινομία που έκανε κάθε πολίτη δυνητικά παράνομο και έρμαιο της διαφθοράς τους…
Τρίτη πράξη είναι η ελάφρυνση της φορολογίας προς τους αδύνατους της κοινωνίας, οι οποίοι έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της κρίσης…
Απλές λύσεις για γρήγορη ανάκαμψη, όπως πχ κάποιος που θέλει να νοικιάσει για 2-3 βδομάδες το εξοχικό του το καλοκαίρι, να μη χρειάζεται να κάνει έναρξη στην εφορία, ούτε να καταθέτει μισθωτήριο ελάχιστης διάρκειας 2 μηνών όπως σήμερα απαιτεί κατ’ ελάχιστον η εφορία. Απλοποίηση των πάντων! Μόνο έτσι θα πάρει μπροστά η οικονομία. (capital.gr/ Αγης Βερούτης).


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ κατά θεματική ενότητα:

Α) Θέματα και διαμάχες που κρίνουν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και επηρεάζουν την οικονομία:

Η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος, η απομάκρυνση του συστημικού κινδύνου και τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας φαίνεται να δημιουργούν ένα είδος «επενδυτικού ρεύματος» προς την Ελλάδα.


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα, από τις 15 έως τις 19 Μαΐου. Στόχος η προσέκλυση επενδύσεων και το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα ελληνικά προϊόντα. Εξήντα έλληνες επιχειρηματίες σε Πεκίνο και Σαγκάη.

Στη Γερμανία υπάρχει η ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι προσηλωμένες στα εσωτερικά τους οικονομικά προβλήματα και ξεχνούν πως η Ευρώπη δεν είναι μόνη της, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Η σημερινή γενιά δείχνει να υποβαθμίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική και τα επόμενα 20 και 30 χρόνια. Υπάρχουν και άλλα κέντρα ισχύος στον κόσμο, που δεν μοιράζονται απαραίτητα τις δικές μας αξίες και αν οι Ευρωπαίοι δεν δράσουμε άμεσα, σε μερικά χρόνια θα βρεθούμε στο περιθώριο.

Ενα ευέλικτο και κατά 50% συρρικνωμένο σε οργανικές μονάδες υπουργείο, με 3.000 λιγότερους υπαλλήλους που θα εξοικονομούν συνολικά περί τα 16 εκατ. ευρώ ετησίως, θα είναι το 2014 το νέο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο-οργανόγραμμα, που προβλέπει μικρά στρατηγεία για την παρακολούθηση των εσόδων και των δαπανών του Δημοσίου, με την υποστήριξη αρχιλογιστών, δικηγορικών γραφείων αλλά και καταρτισμένους από την αγορά ελεγκτές.

Έστειλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, οι υποθέσεις τους βρίσκονται κοντά στο όριο της παραγραφής, είχαν αποκρύψει επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζουν απότομη μεταβολή κινητής ή ακίνητης περιουσίας: είναι οι περίπου 10.700 φορολογούμενοι οι οποίοι μπαίνουν πρώτοι στη λίστα των νέων φορολογικών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών.


Ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ισχυρίζεται, τέλος, ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα στην αγορά εργασίας (όπου, όπως αναφέρει, «η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά»), θα πρέπει όμως σύντομα να ολοκληρωθούν όλες οι υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

Β) Χρηματιστήριο:

επεξεργαζόμενοι στοιχεία της περιόδου 2008-2012 καταλήξαμε σε 29 εισηγμένες που είτε κατάφεραν να βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους, είτε -στη χειρότερη περίπτωση- να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών τους επιδόσεων.

Κεφαλαιοποίηση Εθνικής πάνω από το 1 δισ. ευρώ. ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ σε νέα υψηλά έτους. Είναι μερικές από τις θετικές παρενέργειες της αγοράς το προηγούμενο διάστημα, ικανές να πείσουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν ή να διατηρήσουν το ανοδικό σενάριο ανέπαφο

ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει την τιμή του πετρελαίου είναι το δολάριο των ΗΠΑ, λέει ο κ. Donald Dony, ο οποίος εκδίδει το ενημερωτικό δελτίο «Technical Speculator»


Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εφεδρείες για τα νέα υψηλά.

Γ) Διεθνή θέματα  και θέματα  σχετιζόμενα με το ευρώ:
Είναι δύσκολα εκεί έξω για έναν δισεκατομμυριούχο που αναζητά φορολογικό "καταφύγιο". Ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αγωνίζονται να ρυθμίσουν διαφορετικά τις οικονομικές τους υποθέσεις, αφού τα διεθνή φορολογικά καταφύγια γίνονται ολοένα και λιγότερο φιλόξενα.

Σε διαζύγιο και αλλαγή μοντέλου επίβλεψης οικονομιών οδηγούνται σταδιακά η Ευρώπη και το ΔΝΤ. Η Γερμανία, οι πολιτικές σκοπιμότητες Κομισιόν-ΕΚΤ και οι αποτυχίες που ψάχνουν αποδιοπομπαίο τράγο. Η εμπλοκή της Ελλάδας.

Δ) Ενδιαφέροντα Άρθρα:
Η Ελλάδα σίγουρα δεν κέρδισε το στοίχημα, απλά είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με αυτή που βρισκόταν πριν ένα χρόνο. Όποιος ξέρει να διαβάζει αγορές αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα κρύβει κάποια είδηση. Άλλο τα λόγια, άλλο τα λεφτά... Ενίοτε τα λόγια τα τοποθετούν πολλοί οπουδήποτε καθώς αυτό δεν στοιχίζει τίποτα. Τα χρήματα όμως τα τοποθετούν με περισσότερη προσοχή. Γιατί τα λάθη κοστίζουν άμεσα και σε μετρητά.

Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι τόσο πλούσιοι και άλλοι τόσο φτωχοί; Είναι λόγω επιλογών ή λόγω τύχης; Λόγω σκληρής δουλειάς, εξυπνάδας και ικανότητας -ή  είναι κάτι άλλο; Eξαρτάται από το με ποιον συγκρίνεσαι.

Η Ελλάδα διαθέτει από τους πλέον "τεμπέληδες" εκπαιδευτικούς της υφηλίου. Τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν πως οι Έλληνες καθηγητές και δάσκαλοι εργάζονται τις λιγότερες ώρες το χρόνο αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Το νέο υψηλό έτους με αυξημένο τζίρο και στοχευμένες επιλογές στο ΧΑ ενισχύει τα θετικά σενάρια. Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Το θέμα της ανάκαμψης μας απασχολεί πολύ τελευταία. Δικαιολογημένα, μιας και οι Έλληνες της πρώην μεσαίας τάξης βρίσκονται κάτω από αφόρητες καθημερινές πιέσεις, με τη φτωχοποίηση να εστιάζεται στους μη-οργανωμένους με συντεχνίες ή συνδικαλισμό, απλούς πολίτες.

Kατάφεραν να μεταφέρουν όλο το κόστος της μείωσης των ελλειμμάτων στους πιο χαμηλά και στους εκτός…


Ε) Λοιπά Θέματα:

Ακόμα και με τον δείκτη της ανεργίας στο 27,2%, οι περισσότεροι Έλληνες αρνούνται να ασχοληθούν με δουλειές στα χωράφια και συναφείς δραστηριότητες

Το κάλλος γυναικείων (γυμνών) σωμάτων εξυμνείται μέσα από τα έργα 31 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ σε αντίστιξη έρχονται έργα του Jean Rustin, όπου κυριαρχεί ο πάσχων άνθρωπος.

Η Ακρόπολη των Αθηνών κατετάγη δεύτερη ανάμεσα στα 20 πιο όμορφα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο σύμφωνα με CNN.

«Μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας» και «Ελλάδα έξω από τα σύνορα της Ελλάδος» χαρακτηρίζει την Ομογένεια σε συνέντευξή του στην ημερήσια ομογενειακή...

Η ομάδα των ερυθρολεύκων μετά από εκπληκτική απόδοση κυριάρχησε στο παρκέ του τελικού και κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Πολυτιμότερος του αγώνα, ο Βασίλης Σπανούλης. Το απόγευμα της Δευτέρας επιστρέφουν οι «μόνιμοι» πρωταθλητές Ευρώπης στον Πειραιά



                                                                         --------------------------- 

 a) διαβάστε

β) ακούστε
γ) χαμογελάστε!
δ) φιλοσοφείτε!
ε) επενδύστε!


 Μουσικές Επιλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: